ÖZEL ÇAĞ KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ VARDA KÖPRÜSÜ’NDEYDİ

ÖZEL  ÇAĞ  KOLEJİ  ÖĞRENCİLERİ  VARDA  KÖPRÜSÜ’NDEYDİ

Özel  Çağ  Anadolu  Lisesi  11  A  sınıfı öğrencileri  seyahatin , gezerek  ve  görerek öğrenmenin  aklın gıdalarından  biri  olduğu  düşüncesiyle  Varda  Köprüsü’ne  gittiler.

Adana’nın Karaisalı ilçesi Hacıkırı (Kıralan) köyündeki  köprü ,  Alman mühendisliği ve Türk işçileriyle beraber 5 yılda tamamlanmış   ve kendi efsanesini  de yaratmıştır. Uzunluğu 172 metre, orta ayağından yüksekliği  ise  99 metredir.  Almanların belki de Toros tünellerinden sonra en çok uğraştıkları  ikinci yapıdır. Almanlar  ,sarp kayalıklar ve dağlık bölgenin uç kısmından köprü ayaklarının inşaatını devam ettirmelerine karşın, üstüne kondurdukları demiryolunda trenler keskin virajı alamayınca, daha ileriye 200 metre derinliğinde ikinci bir köprü inşaasına başlamışlar.

Burada çalışan işçiler ise; Asar dağının yamacında oluşturulan taş ocaklarında köşe  taşlarını  ölçülerine uygun olarak elleriyle işlemişler. İşte bu işlenen taşlar yukarıya makaralı bir sistemle taşınmış .  Köprü inşaatında çalışan işçiler , dolu çıkıp boş inen vinçleri aşağıdaki noktaya ulaşması için “Var daha” diye seslenerek, köprünün adını bir şekilde kendileri vermiştir. Almanlar daha sonra  bu köprünün ismini Belemedik gibi    “Varda” köprüsü olarak tescil ettirmişler.

Yöre halkından  öğrenilen  bu  bilgileri  merakla  dinleyen öğrencilerimiz  , köprünün  eşsiz  manzarasını  çekerken   bol bol   da  fotoğraf çektirdiler . Geziyi  organize eden   Almanca Öğretmenimize  ve  öğrencilerimize teşekkür ederiz.